Algemeen

Actuele regelgeving

 1. Het geschikt maken van een voertuig voor LPG als motorbrandstof mag uitsluitend plaatsvinden als het voertuig blijft voldoen aan de emissie-eisen. Hierdoor kan en zijn dat het voertuig met een LPG-installatie moet worden uitgerust waarvoor een typegoedkeuring is verstrekt (verder te noemen: typegoedgekeurde LPG-installatie). Het voertuig moet uitgerust worden met een typegoedgekeurde LPG-installatie die voor dat type voertuig speciaal is ontwikkeld.  

  Personenauto's met de volgende milieucode in de typeaanduiding, moeten worden voorzien van een typegoedgekeurde LPG-installatie:

  1. ‘U9’, met inspuitmotor en in gebruik genomen ná 30 juni 1990;‘
  2. U9’, anders dan met inspuitmotor en in gebruik genomen ná 31 augustus 1990;
  3. ‘S6’, ‘S9’, ‘K6’ of ‘K9’, en in gebruik genomen ná 31 december 1990;
  4. ‘E2’, ‘N2’ en ‘N9’, en in gebruik genomen ná 31 december 1991. 

  Daarnaast moeten de onderstaande auto’s worden voorzien van een typegoedgekeurde LPG-installatie:

  1. Personenauto's zonder milieucode in gebruik genomen ná 31 december 1993.       
  2. Bedrijfsauto's met een toegestane maximum massa van 3500 kg en in gebruik genomen ná 30 juni 1997.  

  Deze voertuigen voldoen minimaal aan de Europese Richtlijn 91/441/EEG en moeten zodoende voorzien worden van een G2-gassysteem met een ‘U’ in het RDW-goedkeuringsnummer.  

  Personenauto's en lichte bedrijfsauto's die minimaal voldoen aan de Europese Richtlijn 94/12/EEG kunnen worden uitgerust met een G3-gassysteem, herkenbaar aan de letter ‘D’ op de vierde positie van het RDW goedkeuringsnummer. Personenauto's en lichte bedrijfsauto’s met een datum eerste toelating ná 31 december 2014 moeten worden voorzien van een gasinstallatie die voldoet aan VN/ECE Reglement nr. 115. Deze zijn herkenbaar aan de letters ‘115R’ in het goedkeuringsnummer. Indien een R115-typegoedgekeurde gasinstallatie verplicht is. Een R115-installatie is echter niet beschikbaar, moet worden voldaan aan de eisen voor individuele goedkeuring. Dat betekent dat één van de hierboven genoemde typegoedgekeurde LPG-installaties, een G2- dan wel een G3‑gassysteem, moet worden toegepast. Hierbij moet opgemerkt worden dat de belastingdienst voor voertuigen met een datum eerste toelating na 31 december 2014 die voorzien zijn van een G2- dan wel een G3-gassysteem het normale belastingtarief voor LPG heft.

  Zie ook de tabel:

  tabel milieucode